De digitale wereld evolueert razendsnel. Digitale trends hebben een belangrijke invloed op webdesign. De grote stijging in gebruik van smartphones en tablets heeft de recente jaren een ontzettend grote impact gehad op de evolutie van webdesign. Goed webdesign is een weldoordacht ontwerp op maat van uw diensten en doelgroep. Ook responsive en mobile design zijn onmisbaar in het huidige digitale tijdperk.

Geslaagd webdesign

Een succesvol en gebruiksvriendelijk webdesign bezit verschillende elementen:

 • Mooi visueel design. Als een bezoeker op een website komt die niet visueel aantrekkelijk is, zal hij/zij niet lang blijven.
 • Een duidelijke en rustgevende navigatie. De bezoeker moet snel vinden wat hij zoekt.
 • Gebruiksvriendelijk en scroll-vriendelijk design. Een goede gebruiksvriendelijkheid en optimaal gebruiksgemak staan voorop in webdesign. Ook scroll-vriendelijkheid.Zo laat u bijvoorbeeld een deel van uw navigatie terugkomen in de footer van uw website. De bezoeker hoeft niet terug naar boven te scrollen.

De evolutie in webdesign

 • Van text-based naar dynamisch design

De voorbije jaren onderging webdesign een opmerkelijke evolutie. Een leuk voorbeeld hiervan is Yahoo: – Yahoo (1996) yahoo   – Yahoo (2014)

 yahoo2

 

Ooit waren alle websites text-based, vandaag is de mogelijkheid in webdesign zo groot dat elke site van elkaar verschilt.

 

 • ‘User experience’ staat voorop

Het internet is een groeiend universum. Gebruiksvriendelijkheid neemt hierbij meer en meer een centrale rol in. Nieuwe technologieën worden voortdurend ontwikkeld om de user experience (UX) te verbeteren. Bij UX design plaats je jouw gebruiker in feite nog meer centraal dan ooit tevoren. Hier niet over nadenken, doet je bezoekers verliezen en conversies mislopen.

Website design trends

De digitale wereld evolueert voortdurend, ook webdesign. Een website moet tegelijkertijd over een stijlvol design beschikken en de beste gebruikerservaring bieden. Enkele populaire trends in webdesign land:

 • Responsive webdesign

Responsive webdesign is vandaag onmisbaar. Dit design maakt uw website toegankelijk voor mobiele bezoekers, die zowel via tablet of smartphone naar uw website surfen. Enkele cijfers: – In 2013 steeg het wereldwijde dataverbruik met 81 procent ten opzichte van 2012. – Eind 2014 zal 1/3 van de wereldbevolking gebruik maken van mobiel internet. Deze cijfers zullen de eerstvolgende jaren nog exponentieel stijgen.

Let wel: een mobiele site of responsive design is niet hetzelfde.

 • Een mobiele site is een aparte site, alleen voor mobiele gebruikers, die helemaal kan verschillen van de basis website.
 • Een responsive design duidt op één site, die wijzigt naargelang deze op een kleinere resolutie toont.
 • One-page website

one-page-layout De one-page website is een goed voorbeeld van webdesign evolutie. In dit design wordt content op slechts één pagina geplaatst. Het doel is om lange pagina’s te vermijden en korte, maar zeker krachtige informatie, te bundelen.  

 • Pinterest design

pinterest-layout De Pinterest layout heeft een grote invloed gehad op webdesign. Het weergeven van afbeeldingen en content in ‘blokvorm’ is populair voor het tonen van diensten, services, producten en reviews. De bezoeker van de site scrolt doorheen de website en bekijkt zo diensten, services, producten en nieuws.

 • Typografie design

typografie-in-webdesign Typografische elementen vervangen afbeeldingen en grafisch materiaal in het design. Typografie en lay-outs gebaseerd op content lenen zich eenvoudiger tot een responsive design.

 • Fullscreen achtergrondafbeelding

full-screen-layout Het gebruik van een fullscreen achtergrondafbeelding is vooral populair in het webdesign van restaurantsites, sites van mode- en sportmerken. Zakelijke websites integreren een fullscreen design meer en meer. De grote achtergrondafbeelding in combinatie met een minimalistisch webdesign ondersteunt zo de boodschap van het merk of product op een krachtige visuele manier.  

Is uw website nog up-to-date?

Door de constante evolutie van webdesign komen er enorm veel nieuwigheden aan bod. Stel de volgende vragen:

 • Is de zoekfunctionaliteit nog wel effectief?
 • Richt uw bedrijf zich naar de steeds groeiende mobiele doelgroep (responsive design)?
 • Past uw website nog in het huidige digitale tijdperk?

Maak volgende keuzes:

 • Een mobiele site voor smartphone/tablet? Responsive design?
 • Tijd voor een volledig nieuwe geoptimaliseerde site?
 • Is een optimalisatie van de bestaande website voldoende?

Conclusie: De invloed van de digitale wereld op webdesign brengt heel wat veranderingen met zich mee. Door deze voortdurende ontwikkelingen zullen er altijd nieuwe en betere mogelijkheden ontstaan. Dit betekent dat uw website altijd beter, mooier en natuurlijk gebruiksvriendelijker kan en zal worden.

Wilt u graag advies over uw webdesign? Contacteer iValue.

Carolien Van Eynde
Bericht van

Carolien Van Eynde

HR & Finance