iValue was ook dit jaar van de partij op de Google Analytics User Conferentie, die voor het tweede jaar op rij plaatsvond. Het is een event waarbij alles omtrent Google Analytics en tracking besproken wordt. Sprekers van verschillende bedrijven presenteren er uiteenlopende cases en toepassingen. Het belang van (correcte) data en het juist capteren van die data staat centraal. Dit is nodig om voor de nodige inzichten en trends te zorgen waarop belangrijke marketingbeslissingen gebaseerd worden. Wij geven je een overzicht van de belangrijkste onderwerpen die besproken werden:

Google Tag Manager

In de woorden van Simo Ahava: er is geen reden waarom je nu nog zou werken met de klassieke Google Analytics-tracking. Google Tag Manager geeft marketeers de mogelijkheid om scripts te implementeren in de code die voordien enkel voor developers weggelegd waren. Diverse presentaties richten zich dan ook op wat je zoal kan bereiken met GTM: van geavanceerde content tracking tot diverse soorten event tracking en aangepaste dimensies en metrics. Simo’s presentatie stak er met kop en schouders boven uit. Niet enkel door zijn vernieuwende  implementaties en script, maar ook door zijn verfrissende kritische kijk op Google Analytics.

20160825_114020

Alhoewel de developer minder wordt lastiggevallen na de implementatie van GTM, wordt nu wel verwacht dat de marketeer over meer technische kennis beschikt om scripts en custom tracking correct te kunnen instellen. 

Simo maakte duidelijk dat de zogenaamde ‘sessie’, het fundament van GA, een kunstmatig gegeven is met beperkingen die je niet uit het oog mag verliezen. (wist je trouwens dat sessies verlopen om 23:59:59 uur?) De kwaliteit van data is iets wat we in de praktijk al snel vanzelfsprekend vinden, maar waar we bewust en actief op moeten werken.  Zo werden verschillende data in vraag gesteld. Is de ‘time on page’ wel effectief de tijd dat een persoon op een pagina blijft? Blijft hij geëngageerd op de pagina? Is het niet beter om de ‘engagement time’ te meten, de tijd waarbij de gebruik actieve handelingen uitvoert op de website? Kortom, in de woorden van de goeroe:

Data quality isn’t acquired, it’s earned.

Meer lezen:

Content

Content is het meest fundamentele gegeven van websites. Elke website, zelfs die ‘under construction’, bestaat hoofdzakelijk uit content. Die zorgt ervoor dat je potentiële klanten kan aantrekken. De metrics die we traditioneel gebruiken om het succes van content te meten (time on page, bounce rate) zijn op zijn minst gebrekkig te noemen. Het mag dus niet verbazen dat men druk op zoek is naar betere manieren om de ROI van content marketing weer te geven. Doorheen de presentaties merken we dat er meer en meer aandacht geschonken wordt aan de relevantie van content. Door de correcte tracking van je huidige content kan je er voor zorgen dat je altijd relevante content aan je bezoekers kan tonen.

Met de juiste metrics en tracking kan je op basis van je huidige content bepaalde trends en inzichten bekomen over het leesgedrag van je bezoekers. Hierbij denken we niet alleen aan de time on page, maar ook:

  • Welke topics worden het meest gelezen?
  • Welke topics zorgen ervoor dat er verder in de website genavigeerd wordt?
  • Welk type inhoud is minder relevant?

Op basis van deze data kan je je content kalender verder bijsturen zodat je op het succes van je huidige content kunt bouwen. 

En het moet gezegd: Simo verdient hier zijn titel van ‘Analytics-halfgod’. Van een custom metric die de effectieve interactie van een gebruiker met de pagina (muisbeweging, scroll) meet over het hacken van e-commerce-rapporten tot een soort van content funnel: Simo levert duidelijk pionierswerk in een gebied waar de komende tijd nog veel vernieuwing te verwachten valt.

14169512_10206296187995483_1754258495_n

Meer lezen:

Integratie

Een ander terugkerend thema is het verbinden van diverse databronnen. Dit thema speelt op verschillende domeinen. Om de totale ROI van al je online advertising-activiteiten weer te geven werd aangeraden om Google Analytics te gebruiken als centrale data-hub. Eén van de sprekers ging in op de data import feature van Google Analytics. Dit gaat van het importeren van data van derde partijen zoals affiliate- of advertentienetwerken (bv. Facebook en LinkedIn) tot het verbinden van offline data met online inzichten. Dit is geen nieuwe feature in Google Analytics an sich, maar het is een feature die nog te weinig gebruikt wordt.

Een mooie implementatie hiervan is de koppeling tussen Hotjar (een programma dat heatmapping en user recording mogelijk maakt) en Google Analytics. Belangrijkste take-away: ook al is dit (zonder externe tools) een manueel proces, het loont de moeite. Je kan bijvoorbeeld data van een heel jaar ‘retroactief’ ingeven. 

Een tweede vorm van integratie is de ‘closed loop’ tussen de kanalen die leads genereren en de informatie die je als bedrijf hebt over die leads in je CRM. Pas als je deze koppeling kunt maken, is een diepgaande beoordeling van je acquisitiekanalen mogelijk. In dezelfde lijn ligt het terugkoppelen van offline conversies (al dan niet online geïnitieerd) naar Google Analytics via het zogenaamde ‘measurement protocol’.

 Meer lezen:

 

Carolien Van Eynde
Bericht van

Carolien Van Eynde

HR & Finance

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *