Elk bedrijf moet slim omgaan met zijn merk en de daarbij horende domeinnaam. Theoretisch gezien is dat geen moeilijke opdracht. Een domeinnaam moet kort zijn, makkelijk te onthouden en hij moet je merk online zichtbaar maken.

Je doet er goed aan om op voorhand goed na te denken over je domeinnaam . Eventueel kan je een marktonderzoek laten doen om na te gaan hoe deze in de mond ligt. Voor Google is een domeinnaam geen essentieel element meer om zoekwoordposities aan je website toe te wijzen.

Toch blijft het belangrijk om een goede domeinnaam in handen te hebben. Onderstaande bedrijven dachten bijvoorbeeld niet voldoende na over de uitspraak van hun domeinnaam. Spaties of hoofdletters worden namelijk niet getoond in de browser, waardoor je dus niet ziet op welke plaats woorden van elkaar gescheiden worden.

1. https://www.americanscrapmetal.com/

Geen website van een handelaar in minderwaardig metaal, zoals je op het eerste zicht zou denken. Maar wel in scrap metal of oud ijzer.

americanscrapmetal2

2. https://penisland.net/

 

penisland

Pen Island specialiseert zich in houten pennen waarmee je kan schrijven. Of had je iets anders in gedachten?

3. https://speedofart.com/

Speed of Art was vroeger een actieve website met als focus kunst. Vandaag bestaat deze nog, maar zijn ze begonnen onder een andere naam.

speedofart

Denk na over je domeinnaam

Het klinkt dom, maar een voorbeeld zoals penisland.net kan nefaste gevolgen hebben. Wat als ik deze link zou delen op sociale media? Iedereen zou denken dat ik reclame wil maken voor een seksueel getinte website.

Toch is dit niet het enige waar je moet op letten bij het maken en behouden van een domeinnaam. Het is namelijk ook belangrijk om je registratie elk jaar te vernieuwen. Anders zouden er wel eens kapers op de loer kunnen liggen.

Vlaamse overheid maakt blunder met domeinnaam

Zo ook de Vlaamse overheid, die dit jaar vergat om de registratie voor www.kleurrijkvlaanderen.be te verlengen. Een gemiste kans, want vandaag is dit een Japanse pornosite geworden.

Het toekomstplan van politicus Patrick Dewael laat zien dat de Vlaamse overheid niet bezig is met digitaal. Het zou nochtans een sterke boost voor https://www.vlaanderen.be kunnen opleveren om kleurrijkvlaanderen.be te laten verwijzen naar https://www.vlaanderen.be/nl/vlaamse-overheid/persberichten/kleurrijk-vlaanderen, zodat deze meer kracht krijgt.

Jammer, want het plan dat in 2002 werd opgestart zou een toekomstvisie voor Vlaanderen in 2020 genereren. Misschien ging het project na 13 jaar niet meer door omdat er niet genoeg stemmen werden gehaald deze verkiezing? Jammer van de enorme investering die er tegenover stond in dat geval.

Tips voor een effectieve domeinnaam

 • Kies voor een exacte match van je voornaamste zoekwoord, product- of bedrijfsnaam – in sommige sectoren kan dit een uitdaging betekenen. Hotel.be is al enkele decennia ingenomen.Is je voorkeur bezet? Wees creatief en combineer je zoekterm met een geografische term, zoals hotelantwerpen.be. Onthoud dat je dit een belangrijk element in zoekmachine optimalisatie is.
 • Probeer een domeinnaam te nemen met overeenstemmende zoektermen – Het beste is om te zoeken naar een domein met jouw belangrijkste zoekterm erin.Probeer ook om jouw zoekterm vooraan te zetten in plaats van achteraan. Bv. autoverhuur.be of autoverhuurantwerpen.be.
 • Vermijd foutieve spellingen, koppeltekens en handelsmerken in je domeinnaam – Dit kan enkel leiden tot verwarring en moeilijkheden voor bezoekers die je online proberen te vinden.Kies voor een algemene domeinnaam met een duidelijke en gemakkelijke spelling. Ja, seo-optimalisatie.be is inderdaad niet optimaal maar nog steeds beter dan de leesbaarheid van seooptimalistie.be. Ik heb wel beide domeinnamen aangekocht om verwarring te voorkomen.
 • Korte namen zijn veel gemakkelijker te onthouden dan lange domeinnamen – Hou in gedachte dat je een domeinnaam ook gebruikt op je businesscard of offline advertenties.De kans is groot dat je deze ook eens zal moeten spellen via de telefoon.  Hoe korter, hoe gemakkelijker het is voor mensen om je online te vinden.
 • Indien mogelijk, probeer verschillende domeinvariaties te krijgen – hiermee bedoelen we .be, .com, .net en .org variaties. Je kan delijn.be bezitten maar wanneer 20% naar delijn.org surft – heb je een probleem.Is je doelgroep internationaal? Kies dan zeker voor een .com, .co of .net domein. Het is heel moeilijk een positie in bv. Google.co.uk te krijgen met een .be domein – om niet te zeggen onmogelijk.
 • Wees voorzichtig met Whois lookup information of andere domeinnaam tools – hoe verleidelijk het ook mag zijn om een domeinnaam op te zoeken dat je al een geruime tijd wil hebben, en dat zelfs binnenkort vernieuwd moet worden, er is niets zo erg als een domeinkaper.Er bestaan heel wat malafide websites waar je dit kan opzoeken. Maar wanneer zij enkele opzoekingen voor een welbepaald domein registreren, kopen ze dit domein op in de hoop het aan jou door te verkopen voor 100x de prijs. Bovenstaande URL is wel te vertrouwen.

Als je deze tips in gedachte houdt wanneer je opzoek gaat naar een nieuwe domeinnaam, dan weet je exact waarnaar je moet zoeken om een goede en relevante domeinnaam te bepalen voor de toekomst.  

 

Carolien Van Eynde
Bericht van

Carolien Van Eynde

HR & Finance

4 thoughts on “Het belang van een gepaste domeinnaam”

 1. Het voorbeeld van Vlaanderen zegt genoeg. Vlaanderen beschikt trouwens over de eigen tld .vlaanderen maar de Vlaamse overheid gebruikt het zelf niet. Waarschijnlijk te lang, hoewel het volgens mij net een voorbeeld zou kunnen zijn om er uit te springen tegenover de rest.

  Belangrijk is ook dat op domeinnamen niet echt rechten geclaimd kunnen worden. Het is niet omdat je bedrijfsnaam abc is dat je sowieso recht hebt op abc.be. Daarom is het ook belangrijk om eventueel na te denken over je merk te laten registreren. Dat zou hand in hand moeten gaan met je domeinnaamregistratie.

 2. Het voorbeeld van Vlaanderen zegt genoeg. Vlaanderen beschikt trouwens over de eigen tld .vlaanderen maar de Vlaamse overheid gebruikt het zelf niet. Waarschijnlijk te lang, hoewel het volgens mij net een voorbeeld zou kunnen zijn om er uit te springen tegenover de rest.

  Belangrijk is ook dat op domeinnamen niet echt rechten geclaimd kunnen worden. Het is niet omdat je bedrijfsnaam abc is dat je sowieso recht hebt op abc.be. Daarom is het ook belangrijk om eventueel na te denken over je merk te laten registreren. Dat zou hand in hand moeten gaan met je domeinnaamregistratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *