Privacy op het internet is een hot item. Vooral voor websites die te maken krijgen met gevoelige informatie, zoals wachtwoorden of betaalgegevens, is het van groot belang dat ze goed beveiligd zijn. Voor de gegevens zelf, maar ook om betrouwbaarheid uit te stralen naar de bezoekers en naar Google toe. Een HTTPS-website is een goede manier om dat te doen.

Wat is HTTPS?

HTTPS, of ook wel HypterText Transfer Protocol Secure, bestaat al sinds 1994 en wordt vooral gebruikt bij het beveiligen van gevoelige informatie op websites zoals online banking, e-commerce, overheidsinformatie, etc. Maar ook ‘gewone’ websites zonder transacties of verrichtingen kunnen voordelen halen uit het gebruik van HTTPS.

HTTPS is een uitbreiding van het standaard HTTP-protocol waarbij we de uitwisseling van gegevens van en naar de server extra gaan beveiligen. Hierbij worden de gegevens versleuteld, waardoor het voor derden zo goed als onmogelijk is om te weten welke gegevens verstuurd worden.

De beveiliging gebeurt op basis van een SSL (Secure Sockets Layer) of TLS (Transport Layer Security) certificaat. Dit zorgt ervoor dat de data gecodeerd wordt bij het versturen en ontvangen. Een SSL/TLS certificaat kan u verkrijgen bij de hosting provider van uw website.

Voordelen van HTTPS voor SEO

Er zijn tal van voordelen aan het gebruik een beveiligde verbinding:

1.        Privacy van bezoekers beschermen

Eerst en vooral zorgt u ervoor dat al de data en eveneens de privacy van uw bezoekers beschermd worden door de gegevens te coderen. Uw bezoekers behouden dus hun anonimiteit. Dit zorgt op lange termijn voor vertrouwen bij uw bezoekers.

2.        Betere Ranking in Google-zoekresultaten

Google heeft vorig jaar aangekondigd dat het de focus gelegd heeft op HTTPS-websites. Beveiliging en bescherming van de privacy en de data van surfers is een topprioriteit voor Google en iedereen die websites bezoekt via Google.

Het is zo belangrijk dat ze het tot een onderdeel van hun ranking-algoritme hebben gemaakt. Een HTTPS-website zal met andere woorden hoger scoren in de Google-zoekresultaten dan dezelfde website zonder beveiliging. Het Google-algoritme bevat echter nog honderden andere vereisten. Met zoekmachine-optimalisatie kunt u op verschillende manieren uw score in Google positief beïnvloeden.

3.        Geen risico meer op blokkering door Browsers

We hebben allemaal wel eens een waarschuwing van de browsers gekregen dat een HTTP-website ‘onveilig’ is. De website is dan nog steeds toegankelijk, maar de gebruiker moet wel bevestigen dat hij op eigen risico de website wil bezoeken. Wanneer een bezoeker of potentiële klant dit ziet, zorgt dit onmiddellijk voor wantrouwen tegenover uw website. Dit risico verdwijnt bij een HTTPS-website.

phishing

4.        Bescherming tegen hackers

Nu gebruiken de meeste websites vooral HTTPS-connecties voor e-commerce transacties of wanneer er een formulier met gevoelige informatie wordt verstuurd. Maar de links naar deze pagina’s en transacties zijn in vele gevallen nog steeds onbeveiligd. Hackers kunnen deze onveilige pagina’s aanpassen en ervoor zorgen dat er gelinkt wordt naar een kopie van uw website waarbij de transactie via hun kanalen verloopt. Zo kunnen ze ook de inhoud van uw website aanpassen of zelfs aanstootgevende inhoud plaatsen.

5.        HTTPS referrals (Google Analytics)

HTTPS beschermt uw privacy en uw data, maar verhindert ook dat iets gedeeld wordt met anderen die niet op een beveiligde verbinding zijn. Wanneer het verkeer van een HTTPS-website naar een onbeveiligde HTTP-website gaat, wordt er geen referral data meegestuurd. Dit type verkeer wordt dan gezien als ‘direct verkeer’ binnen Google Analytics, wat voor foute inzichten kan zorgen.

Wanneer men HTTPS gebruikt, wordt de referral data wél meegestuurd, los van het feit of de referral website een beveiligde connectie gebruikt of niet. De informatie over verkeersbronnen in Google Analytics is dus betrouwbaarder bij een HTTPS-verbinding.

Mogelijke problemen bij HTTPS

Er zijn tal van voordelen bij het gebruik van een SSL-certificaat, maar toch zijn er (nog) niet veel websites die dit gebruiken. Waarom is dat zo?

1.        Snelheid

Omdat we de data steeds moeten coderen en decoderen, kan dit een invloed hebben op de snelheid van uw website. En dit geldt zeker voor websites die op zich al trager zijn. Wetende dat Google sinds enkele jaren een groot belang hecht aan de snelheid van websites, kan dit voor tragere websites een groot nadeel zijn.

Maar geen zorgen, indien u reeds uw website geoptimaliseerd hebt op laadtijd, zal het gebruik van HTTPS uw websites niet zo sterk vertragen. Ook langs Googles kant zijn er voorzorgen genomen om de snelheid van websites te verbeteren in de vorm van SPDY.

2.        Kosten

Om de connectie tussen de bezoeker en de server te coderen, hebt u een SSL-certificaat nodig. Dat  moet u aankopen bij uw hosting provider. Bovendien moet het jaarlijks vernieuwd worden. Afhankelijk van het type certificaat dat u kiest, kan dit jaarlijks tussen €100 en €500 kosten, wat toch een redelijke investering kan zijn voor kleinere websites.

Conclusie

We merken tal van voordelen bij het gebruik van beveiligde verbindingen en SSL certificaten, maar toch zijn er nog niet zo veel websites die het gebruiken. Op internationaal vlak zien we een sterk stijgende trend in het laatste jaar in het gebruik van HTTPS:

trend-ssl

Bij iValue ontwikkelen en beheren we actief de websites van onze klanten. Ook wij merken soms beveiligingsissues bij onze klanten, zelfs bij kleinere webshops.

Hackers en anderen met slechte bedoelingen hebben het dus duidelijk niet enkel gemunt op grote e-commerce websites, maar kunnen elke website als doelwit gebruiken voor criminele activiteiten. Voorkomen is beter dan genezen, dus ook als beheerder van een kleinere website hebt u baat bij extra beveiliging.

Gebruikt uw website al een SSL-certificaat? Heb u ook al eens problemen gehad met uw website door derde partijen? Laat het ons weten in een reactie!

Wil je op de hoogte blijven van tips en nieuwigheden in online marketing? Schrijf u dan hiernaast in op onze nieuwsbrief of hou onze blog in de gaten.

Alex Yip
Bericht van

Alex Yip

Online Marketeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *