ivalue-blog-website

Bekijk het leven eens door een ander zijn bril

Weet je nog dat je op school met je klasje naar de dokter moest gaan? Waar je testen moest afleggen met plaatjes met gekleurde bolletjes op? Ik vroeg me als kind van 7 jaar af waarom we dit moesten doen. Toen ik deze vraag aan mijn juf stelde, vertelde ze mij dat het een test was om te onderzoeken of je al dan niet kleurenblind was, deze test staat ook wel bekend als een Ishihara-test. Maar wat is nu juist kleurenblindheid? Via deze blogpost wil ik jullie een beter inzicht geven in de wereld van de kleurenblinden. Als graphic designer ervaar ik dat er te weinig rekening wordt gehouden met deze groep mensen in het design wereldje. Een website bureau dat hier veel aandacht aan schenkt is www.wearecolorblind.com. Wist je dat ongeveer  8% van de mannelijke wereldbevolking een vorm van kleurenblindheid heeft en dat het erfelijk bepaald is? We staan er niet bij stil hoe deze  groep mensen bijvoorbeeld een karton melk ziet, dat gedrukt is in de kleuren rood, groen en blauw. Kleuren zijn belangrijk in onze wereld. Maar wat als je bepaalde kleuren niet kunt zien? Er zijn 3 soorten kleurenblindheid: protanomalie, deuteranomalie en tritanomalie. Bij de eerstgenoemde vorm kan een persoon geen rode kleuren/tinten zien en bij de tweede vorm kan de persoon geen groene kleuren/ tinten zien.  Een derde vorm van kleurenblindheid is tritanomalie. Bij deze vorm is de desbetreffende persoon blind voor blauwe kleuren/tinten. Deze vorm komt echter minder vaak voor.

Adobe zorgt ervoor dat je kan checken of jouw design geschikt is voor kleurenblinden.

Veel designers, die werken met Adobe programma’s, weten niet dat Adobe het mogelijk maakt om als designer je werk te bekijken door de ogen van kleurenblinden. Adobe heeft ervoor gezorgd dat je kan switchen tussen de twee meest voorkomende vormen van kleurenblindheid. Je design ziet er mooi uit, maar wat als je het bekijkt door de ogen van kleurenblinden? Komt jouw boodschap dan nog zo goed over?

kleurenblind_adobe

 Stap 1. Je gaat naar het design dat je hebt gemaakt in het Adobe programma. Stap 2.  Ga nu naar de tab View in je takenbalk en klik hierop. Ga naar Proof setup. Kies onderaan één van de twee volgende soorten Color Blindness:

  • Color blindness- protanopia, dit is rood-blindheid
  • Color blindness- deuteranopia, dit is groen-blindheid.

Ik heb mijn eigen website, maar is deze wel kleurenblind vriendelijk?

In mijn vorige blog, over de kleurencirkel, schreef ik over wat een kleurkeuze voor jouw website kan betekenen en hoe deze inspeelt op de gevoelens van je bezoekers. Je eigen website, je bent er zo fier op. Maar heb je er al eens bij stilgestaan hoe jouw website er uitziet door de ogen van  bezoekers die lijden aan kleurenblindheid? Gebruik deze tool: http://colorfilter.wickline.org/. De lay-out van deze pagina kan beter, maar deze site kan je echt helpen. Surf eerst naar de hierboven vermelde link en volg onderstaande stapjes.

  1. Stap 1. Je ziet een balkje staan met volgende vermelding: ‘type a URL‘, hier geef je jouw website url/ website adres in. Hieronder vind je een balkje met ‘pick a color filter’ hier kies je hoe jouw website moet getoond worden (welke soort van kleurenblindheid).
  2. Stap 2. Nu klik je op de knop ‘Fetch and Filter, het kan wel even duren vooraleer de filters worden toegepast op jouw website.
  3. Stap 3. Je website wordt nu getoond op de manier waarop mensen met een bepaalde soort kleurenblindheid naar jouw website zouden kijken. In het kadertje dat verschijnt op je website kan je nog switchen tussen verschillende soorten kleurenblindheid. Soms gebeurt het wel dat deze tool de lay-out niet helemaal overneemt, maak je hierover geen zorgen. We testen namelijk niet de lay-out wel de kleuren.

 

iValue
Online performance bureau te Antwerpen. Specialist in online marketing en strategie. Officieel Google Partner met no-nonsense attitude.
Bekijk het auteursprofiel
Geplaatst in: Website

Vond je dit bericht nuttig?