In het dagelijkse leven kom je in contact met vele kleuren en ontelbaar veel kleurschakeringen. Zo ontdek je tijdens een wandeling in het park misschien wel een prachtige kleur, ideaal voor gebruik in je interieur. Of vind je bij het doorbladeren van een magazine de juiste kleur voor het redesign van je logo . Je neemt een foto van deze kleurontdekking en gaat op zoek naar jouw kleur. Met het risico dat je niet de exacte kleur kiest zoals je ze in werkelijkheid gezien hebt. En het gewenste effect ver te zoeken is. Moest je de exacte kleurencode van een kleur nu instant kunnen ‘vangen’, dan was je probleem meteen verholpen.

Hoe ‘vang’ je een kleurencode?

Cube_gebruik

Het Australische bedrijf Swatchmate vond in 2013 sponsoring bij Kickstarter, een subsidie platform, waar ze de kans kregen om als jonge ondernemer een nieuw product voor te stellen. Swatchmate introduceerde The Cube. Een kleine doos met mooi en strak design, die het leven van creatievelingen een stuk makkelijker maakt. De Cube ”vangt” namelijk kleuren. Met één simpele druk op de knop kopieert dit doosje de exacte kleur van eender welk fysiek object. Je plaatst de Cube op het door jou gekozen object. Eén druk op de knop van het apparaat is voldoende om een kleurencode op te slaan. Van zodra je op de knop drukt, knippert een rood lampje, de kleur is opgeslagen van zodra het lampje groen kleurt.

Hoe werkt de Cube?

Cube_hoe-werkt-het

In de Cube bevindt zich een interne lichtbron, die het oppervlak belicht. Het licht reflecteert op het object. Dit gereflecteerde licht wordt opgevangen en herkend door een ingebouwde kleurensensor. Hierop verzend je meteen de kleurencode naar jouw IOS of Android smartphone, tablet of desktop. Voor het versturen maakt de Cube gebruik van Bluetooth. Het apparaat heeft zelf een opslagcapaciteit van 20 kleuren. De Cube is ook compatibel met Adobe Photoshop. Waardoor creatievelingen hun “gevangen” kleuren ongestoord kunnen toepassen op designs die ze creëren. De Cube is ook voorzien van een app voor de smartphone. Deze app herkent instant kleurencodes. Zo heb je jouw opgeslagen kleuren steeds op zak. Dit maakt het mogelijk om opgeslagen kleuren bijvoorbeeld te gebruiken voor het aankopen van de exacte verfkleur voor je interieur.

Dé uitvinding voor graphic designers?

Als het op het definiëren of het vinden van de juiste kleuren aankomt, vind je vele online tools terug. Om vandaag mijn juiste kleur te vinden, kijk ik naar foto’s die me inspireren op vlak van kleur en stijl. Deze koppel ik dan aan m’n ontwerp. Hiervoor gebruik ik de Kuler tool van Adobe. In dit programma laad ik mijn favoriete foto in en gebruik zo de kleuren en kleurencodes van deze foto.

Kuler

De Cube zou mijn huidige manier van werken wel eens grondig kunnen veranderen, alsook de universele kleurmanagement principes naar een hoger niveau tillen. Waar kleurmanagement gaat over het beheren van vastgelegde kleuren en kleurencodes, zou je nu eender welke kleur en kleurschakering kunnen gebruiken in een ontwerp. Waardoor de huidige kleurmanagement principes niet meer relevant zijn en alle online tools ook overbodig worden. De doelgroep van de Cube zijn creatieve duizendpoten, mensen die gepassioneerd zijn door kleuren en hiermee dagelijks bezig zijn. Graphic designers, schilders, interieur designers en fotografen zijn maar enkele creatieve beroepen die bij deze kleurencode toepassing veel te winnen hebben. Behoor jij tot deze doelgroep? Dan is de Cube absoluut iets voor jou!

 

Carolien Van Eynde
Bericht van

Carolien Van Eynde

HR & Finance