Er is niets mooier dan eeuwige liefde, hoor je wel eens zeggen. Je oma en opa zijn 50 jaar gelukkig getrouwd, de volledige familie organiseert een groot feest om dit te vieren. Alle taken worden verdeeld, jij krijgt de taak om de uitnodigingen te ontwerpen. Maar hoe breng je het best het juiste gevoel over naar de genodigden? Je kunt een afbeelding gebruiken, die je hebt opgezocht via Google, redelijk voor de hand liggend en niet echt professioneel. Waarom kies je niet voor originaliteit? Benader het juiste gevoel door gebruik van lettertypes. Laat zien dat je er iets van kent.

Welk gevoel wil je oproepen?

Ga eerst na wat je wilt overbrengen.  Wat is jouw boodschap naar de genodigden? Welke doelgroep is jouw publiek? In het geval van de huwelijksverjaardag van je grootouders, bestaat je doelgroep wellicht uit senioren en familieleden. Hou er dus ook rekening mee dat je doelgroep niet zo goed meer kan lezen. Kies voor een duidelijk en leesbaar lettertype. Zo moet je doelgroep niet meteen naar een leesbril grijpen of de buurvrouw optrommelen om de uitnodiging voor te lezen.

Hier vind je enkele voorbeelden van lettertypes die ik zou gebruiken om een bepaald gevoel bij een uitnodiging voor een huwelijksfeest of kinderfeestje op te roepen. Ook vind je een voorbeeld terug van een geschikt zakelijk lettertype.

  • Voor een huwelijksuitnodiging: Edwardian Script ITC, Lucinda  handwriting, Monotype Corsiva. Deze lettertypes zijn sierlijk, elegant, romantisch en ook zeer persoonlijk. Dit komt doordat je het gevoel krijgt dat de bruid en de bruidegom de uitnodigingen zelf hebben geschreven of ondertekend.Door gebruik van dit lettertype breng je een warm gevoel over naar de genodigde.

voorbeeld lettertypes in huwelijk

  • Uitnodiging voor een kinderfeestje: Jokerman of Gigi. Zoals je ziet zijn dit hele speelse lettertypes. Ze roepen een kinderlijke sfeer op. Jouw zoon of dochter lijkt een eigen uitnodiging ontworpen te hebben. De vriendjes en vriendinnetjes zullen zich zeker aangesproken voelen en zullen het feestje niet willen missen.

lettertypes_kinderfeestje

  • Zakelijke uitnodiging: Arial, Tahoma & Verdana zijn mijn favoriete lettertypes voor een zakelijke uitnodiging. Ze zijn duidelijk, strak, professioneel en rustig. Deze lettertypes worden ook vaak gebruikt voor zakelijke brieven en zakelijke teksten op het internet; net omdat ze duidelijk leesbaar zijn en professioneel overkomen. Je mag deze lettertypes ook combineren met andere lettertypes. Dit enkel voor belangrijke tekst of leestekst. In dit geval om de adresgegevens, het telefoonnummer en het uur aan te duiden.

voorbeeld lettertypes zakelijk

Leesbaarheid en identiteit van lettertypes

Tekstverwerkers als Word bevatten alvast een aantal lettertypes. Deze lettertypes kan je gebruiken voor het weergeven van een bepaald gevoel. Ook is de leesbaarheid van je tekst een belangrijke factor waarmee je rekening dient te houden wanneer je kiest voor een bepaald lettertype. Ik kies ervoor om een leestekst op een minimum grootte van 12pt te plaatsen. Dit is enkel van toepassing op de lettertypes die ik heb opgesomd bij de zakelijke uitnodiging. Bestaat je doelgroep uit 50-plussers, dan zou ik beslist kiezen voor een minimum lettergrootte van 14 pt. Voor de titels/ eye cather kies ik voor een minimale lettergrootte van 18pt, dit hangt echter ook af van het door jou gekozen lettertype. Elk lettertype heeft zijn vorm en grootte. Een lettertype met minder krullen, zal meer leesbaar zijn, dus dit lettertype zal je minder groot moeten zetten dan een lettertype met veel krullen.

Kies je voor een lettertype, dat ik aanraadde voor een huwelijksuitnodiging of een uitnodiging voor een kinderfeestje, kies je best voor een lettergrootte van 18 tot 24pt.

Deze lettertypes hebben meer ruimte nodig om leesbaar te zijn. Gebruik deze lettertypes nooit voor een leestekst of om nadruk te leggen op iets dat je duidelijk wilt maken in jouw uitnodiging. Een lettertype met veel elementen (krullen, tekeningen,…) zet je best niet in een kleine lettergrootte, omdat dit lettertype dan niet meer leesbaar is. Naast leesbaarheid is het ook belangrijk te zoeken naar een lettertype met de juiste identiteit. Met letters kan je gevoelens uitdrukken, maar ook gradaties leggen. Meer of minder verliefd? Een jong verliefd stel of ware liefde bij een ouder koppel? Ook kan je via een lettertype een negatief gevoel uitdrukken.

Hieronder vind je enkele mooie en goede voorbeelden die je op weg kunnen helpen om een geslaagde uitnodiging te ontwerpen.

voorbeeld lettertype haat

  1. Goed georganiseerde haat met een bijna militaire inslag.
  2. Haat van een seriemoordenaar voor alle vrouwen met, pakweg, blond haar.
  3. Snijdende haat. Je kan de zeis bijna letterlijk zien.

voorbeeld lettertype liefde

  1. Liefde van een koppel dat het jawoord gaat geven.
  2. Designer liefde, strak maar toch zacht door de afgeronde hoeken.
  3. Liefde die voorbij is, je ziet de verwatering van de letters

Bekijk ook een volledige overzicht op Wikipedia of doorzoek de gratis bibliotheken van Google Fonts of betalende via Dafont.

Wil je te weten komen wat wij met lettertypes voor jouw design kunnen doen? Contacteer dan een van onze experts!

 

Carolien Van Eynde
Bericht van

Carolien Van Eynde

HR & Finance

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *