inbound-seo

Is je website een doolhof? Volg deze top redirect tips

Doorverwijzen van pagina’s (redirect) is een belangrijk item voor elke website. Websites leven: pagina’s worden verwijderd, veranderen van plaats of worden aangepast. Zonder de juiste “redirect strategie” loop je het risico je bezoekers de deur te wijzen. Redirects komen in alle geuren en kleuren, maar gebruik je wel de meest efficiënte gebruikersvriendelijke manier?

Een redirect is een automatische doorverwijzing naar een andere pagina of website. De drie voornaamste types zijn:

 • 301 redirect
 • 302 redirect
 • Meta refresh redirect

Vergeet de zoekmachines niet

Het redirecten van pagina’s binnen je site is niet zonder gevaar. Stel je hebt verschillende pagina’s die een goede positie hebben in Google. Je beslist om een nieuw domein of een nieuwe website te maken. Dan doe je er goed aan om de correcte redirect te gebruiken, zodat de impact op je posities minimaal is.

Verschillende redirects

Evalueer elke situatie voor je een redirect toepast. Soms is een 302 redirect beter dan een 301. Welke redirect gebruik je best bij het redirecten van meerdere pagina’s? Kijk steeds na welke oplossing het beste bij de situatie past. Verder in deze blog post gaan we dieper in op de technische aspecten van redirects. Een overzicht van de topics:

 1. Wat is een 301 redirect en wanneer passen we deze toe?
 2. Een 302 redirect is helemaal anders. Maar hoe?
 3. Case studie: Hoe een 302 redirect de meubels redde
 4. IIS Server redirects (voor Microsoft servers)

Wat is een 301 redirect en wanneer passen we deze toe?

redirects

 Een 301 redirect is een permanente doorverwijzing van de pagina die bezocht wordt, naar een ander adres (URL). Door de HTTP-status 301  te gebruiken, laten we aan zoekmachines weten dat deze pagina een permanente doorverwijzing meekrijgt. Het is heel belangrijk om deze redirect steeds op de correcte manier uit te voeren. Het kan je rankings en traffic alleen maar ten goede komen. Voorbeeld: Stel: op de website www.ivalue.be vind je de pagina www.ivalue.be/blog/. Je verandert deze naar www.ivalue.be/nieuws/. Zonder redirect komen bezoekers niet meer op deze pagina terecht. Bezoekers landen op een 404 pagina (foutmelding) waardoor je veel bezoekers verliest. Ook zoekmachines zouden weten niet meer waar ze onze blog kunnen vinden. Beeld je de gevolgen voor je zoekwoordposities in de SERPS maar eens in. 404 pagina’s zijn de meest voorkomende fouten op een website. Hiervoor gebruiken we steeds een 301 redirect. Zo verliezen we geen autoriteit. Spoor je 404-fouten op via o.a. het gratis programma Xenu.

Definitie: Autoriteit is de kracht van een webpagina om hoog te scoren in Google, op basis van de inkomende links naar deze pagina. Vooral externe links zijn daarbij belangrijk.

 

Een 302 redirect is iets helemaal anders

De meeste webmasters gebruiken enkel 301 redirects. Waar is een 302 redirect dan goed voor? Een 302 redirect gebruik je tijdelijk, in tegenstelling tot een 301 redirect. Het principe is hetzelfde, maar door de status code 302, zeggen we tegen zoekmachines dat deze redirect slechts tijdelijkis. Als bezoeker merk je niet of je door een 301 of een 302 wordt doorverwezen. Anders dan de 301 redirect, geeft een 302 autoriteit niet door. Google wijst elke pagina een autoriteit toe. Wanneer je een pagina 301 redirect, geeft deze 90% van de autoriteit mee. Wanneer je dit met een 302 redirect doet, wordt de autoriteit niet (0%) doorgegeven. Daarom gebruik je best zoveel mogelijk het type 301 redirects.

Case studie: Hoe een 302 redirect de meubels redde

Bij iValue onderzoeken we steeds welke redirect het meest geschikt is. Meestal gaan we voor een 301 redirect, omwille van de autoriteit die wordt doorgegeven. Dit niet altijd de beste oplossing. Onlangs aanvaardden we een nieuwproject waarbij de huidige website niet toonde in Google voor competitieve zoekresultaten, ondanks heel wat inkomende links. Na een link audit van de website merkten we op dat het linkprofiel veel black-hat links vertoonde. Oplossing: We redirecten de oude domeinnaam met een 302 redirect naar de nieuwe domeinnaam. De slechte autoriteit wordt niet doorverwezen naar de nieuwe domeinnaam maar bezoekers wel. Zij merken verder niets van de verandering.

Let op! Zoekmachines zijn slim. Deze redirect haal je er na een tijd beter af. 302 redirects, die voor lange tijd actief blijven worden als 301 redirect aanzien. Bijgevolg zullen ze toch de autoriteit mee doorgeven.

Je doet er dus goed aan om de website nauwlettend in de gaten te houden. Wanneer de oude domeinnaam volledig uit de zoekresultaten verdwenen is, kan je de redirect verwijderen. Een 302 redirect was bij deze case de beste oplossing, dit blijkt ook de resultaten na de redirect. Het bezoekersaantal van de website verdubbelde en de website boekt zeer goede resultaten in de SERPS.

IIS Server redirects

De meta refresh redirect wordt maar heel weinig gebruikt, sommige online marketers zullen het zelfs niet meer kennen. Toch heeft deze methode zijn nut al bewezen, met succes. Deze methode komt van pas indien je een website beheert op een IIS server. Redirects vergen meer administrator rechten op dit platform dan op een apache server. Indien je geen administrator rechten hebt, kan je beroep doen op de meta refresh redirect.

<meta http-equiv=”refresh” content=”0;URL=http://www.domein.be” />

Deze tag komt in de head van de html-pagina die je gaat redirecten. Let er wel steeds op dat de delay op 0 staat. Op deze manier beschouwen zoekmachines dit als een 301 redirect. Deze geeft autoriteit door.

De WWW redirect wordt vaak vergeten

We zien het maar al te vaak op websites, de www. versie van een website heeft geen werkende redirect. Dit zorgt voor duplicatie in de zoekmachines. In de ogen van robots heb je namelijk 2 versies van je website online. Hieronder enkele methodes die je kunnen helpen dit probleem op te lossen.

 

WWW redirect via .htaccess:

RewriteEngine On rewritecond %{http_host} ^website.be rewriteRule ^(.*) http://www.website.be/$1 [R=301,L] Options +FollowSymLinks RewriteCond %{THE_REQUEST} ^.*/index.html RewriteRule ^(.*)index.html$ http://www.website.be/$1 [R=301,L]

Door deze code toe te voegen in je .htaccess file en in de root te plaatsen van je website, zorg je ervoor dat de niet www-versie van de website verwijst naar de www-versie. Ook zorgt dit ervoor dat je index.html naar de root van de website wordt geredirect. Duplicatie in de zoekmachines wordt hierdoor vermeden.

WWW redirect op een IIS server via web.config:

<rewrite> <rules> <rule name=”Redirect” patternSyntax=”ECMAScript” stopProcessing=”true”> <match url=”.*” /> <conditions> <add input=”{HTTP_HOST}” pattern=”^website.be$” /> </conditions> <action type=”Redirect” url=”http://www.website.be/{R:0}” /> </rule> </rules> </rewrite> </system.webServer> </configuration>

Dit stuk code voeg je toe in het bestand web.config. Dit kan je toevoegen door een tekstbestand aan te maken met bovenstaande code in. Plaats deze in de root van je FTP-folder en hernoem deze naar web.config. Hierna zal de niet www-versie doorverwijzen naar de www-versie via een 301 redirect. 

iValue
Online performance bureau te Antwerpen. Specialist in online marketing en strategie. Officieel Google Partner met no-nonsense attitude.
Bekijk het auteursprofiel
Geplaatst in: Inbound (SEO)

Vond je dit bericht nuttig?

 • Iris De Leeuw

  Handig artikel hoor, ik heb hier veel van opgestoken!

  • Wouter De Meyer

   Blij dat we hebben kunnen helpen.

 • Iris De Leeuw

  Handig artikel hoor, ik heb hier veel van opgestoken!

  • Wouter De Meyer

   Blij dat we hebben kunnen helpen.