Video marketing
Online marketing, Video marketing

Videomarketing, onderdeel van je strategie

27.05.2019
Waarmee blaas je jouw doelpubliek anno 2019 nog écht omver? Dat verwacht vandaag meer dan de zoveelste brok tekst. Wat echt tot de verbeelding spreekt? Visuele prikkels. En daarvan is video het voorbeeld bij uitstek.

Video, is dat nog vernieuwend anno 2019? Het antwoord is volmondig: ja. Wie videocontent onder de knie heeft en de laatste ontwikkelingen toepast, maakt het verschil. 
We vertellen je over een aantal do’s en don’ts binnen videocontent anno 2019.

First things first: research! 

Wie video’s maakt simpelweg om video’s te maken, mag zich aan een dure grap verwachten die meestal weinig oplevert. Neem daarom eerst een stapje terug en plan wat research in.
Voer een doorgevoerd onderzoek uit naar jouw doelgroep:

 • Waar duikt het merendeel van je klanten dagelijks online op?
 • Waar zijn ze het meest actief?

Is dat op Instagram, Facebook, LinkedIn of eerder YouTube? Je ontdekt het door handig gebruik te maken van onder andere Facebook Statistics en Google Analytics. Daar doe je bruikbare inzichten op over populaire tijdstippen, goed werkende posts, formats, geslacht en leeftijd en nog veel meer, toegespitst op jouw doelpubliek.

 • Ga zeker ook eens kijken bij je belangrijkste concurrenten.

Wat kun je leren van de concurrentie? Niet om klakkeloos te kopiëren, wél om inspiratie op te doen.  Welke zaken pas je beter wel of net niet toe? Wees je er ook goed bewust van wat je doelpubliek nodig heeft. Waar liggen jouw ‘klanten’ wakker van? En vooral: hoe kun jij hen de meerwaarde aanbieden die zij zoeken?

 • Put inspiratie uit je eigen Q&A en klantencontacten: vragen van je doelgroep leveren vaak een goed uitgangspunt op voor je video.

Maar ook op YouTube kan je de nodige inspiratie vinden over wat wel of niet werkt voor een bepaalde doelgroep.

Strategisch sterk

Heb jij je huiswerk over je doelgroep en de markt gedaan? Dan is het nu van belang om een degelijke videostrategie uit te werken.

Best beantwoord je vooraf enkele belangrijke vragen. Ze bepalen immers mee je budget, je gekozen kanalen en ook je slaagkansen. 

 1. Bepaal een duidelijk doel voor je video: meer conversies, bezoeken aan je website, of meer branding, naamsbekendheid, visibiliteit. Ieder doel vraagt om een welbepaalde visuele content, probeer dit dus goed af te bakenen.
 2. Denk na over de stijl die je wilt hanteren: format, inhoud, tone of voice… Na de nodige testen en evaluaties kan je uiteraard nog steeds bijschaven, maar een concrete richting helpt je vanaf het begin op de juist weg. Zo past je filmpje zeker binnen het DNA van jouw organisatie.
 3. Waar plaats je jouw video? Op je homepage, in je blogsectie, op social media? 
 4. Hoeveel budget kan je maximaal spenderen aan je video? Hoeveel van het jaarlijkse budget staat ter beschikking voor videocontent? Zijn er inhouse experten aanwezig die je kunnen helpen met het maken van je video (figureren, monteren, …) of brainstormen omtrent topics?
 5. Hoe ga je jouw video promoten? Zijn jouw collega’s heel actief op sociale media? In dat geval heb je al enkele ambassadeurs om je video te delen. 

Vervolgens ga je aan de slag voor de uitwerking van een strategisch stappenplan. Stel een gevarieerd team samen om je video mee uit te werken en op te volgen. Als je dit allemaal op je eentje moet doen, kost dat je te veel tijd – bovendien challenge je je eigen ideeën door samen te werken met een gemotiveerd team. 

Schitteren op YouTube

Een binnenkopper, maar YouTube blijft natuurlijk het platform bij uitstek voor video. 81% van de doelgroep tussen 16 en 64 jaar is actief op YouTube.

Wil je je YouTube-kanaal graag frequent inzetten? Of altijd op dit platform te focussen? 
Een paar concrete tips: 

 • Trigger je kijker tijdens de eerste vijf seconden van het filmpje. Bouw meteen een spanningsveld op: start met iets origineels of maak een duidelijk herkenbare intro als je een bekend merk hebt. En dat helpt als je later met je video wil adverteren
 • Deel expertisetips die je product kaderen. Maak een reeks korte filmpjes die aantonen hoe je product werkt en wat de voordelen ervan zijn. Dit trekt potentiële klanten over de aankoop-streep. Mogelijk overtuigt je video die klanten die bij de concurrent kochten om de volgende keer voor jou te kiezen.  
 • Vraag een vlogger je product of dienst op een leuke manier in de schijnwerper te zetten. Denk bij de keuze van de vlogger aan de leefwereld van je publiek. 
 • Onthoud: hoe meer mensen op je video reageren (langer bekijken, reacties op de video, likes, shares), hoe beter deze zal scoren bij zoekopdrachten binnen YouTube maar ook mogelijks via Google Search.

Wat je ook doet met video: negeer YouTube niet. Het is dé verzamelplaats voor al je video’s en door de embedded coded is het een must voor je website of kanalen zoals LinkedIn en Twitter.

Meest actieve social media platformen

Sociale video: Facebook 

Snel scoren binnen je netwerk en de kring daarbuiten? Dan moet je nog altijd bij Facebook zijn. Hou er wel altijd rekening mee dat veel Facebookgebruikers vooral ontspanning en entertainment zoeken. Een filmpje dat inspeelt op emoties is hiervoor perfect. Meer zakelijke video’s passen dan wel weer op LinkedIn. 

Concrete tips:

 • Maak gebruik van Facebook live. Stream bijvoorbeeld een live-event of organiseer een Q&A in real life met je klanten.  Ook een dynamisch interview met een inspirerende medewerker binnen je bedrijf kan lonen.
 • Wil je jouw bestaande video via Facebook inzetten?  Laad je video dan altijd rechtstreeks via dit platform op (en niet eerst via YouTube), zo genereer je het grootste bereik.
 • Splits je video op. Op Facebook kun je spelen met teasers, aankondigingen en recaps. Ook carrouselposts die een mix aanbieden van foto’s en filmpjes zijn vandaag populair.
 • Blijf kort en bondig. Facebookgebruikers scrollen doorheen de dag vaak over hun startpagina, soms kort, soms uren aan een stuk. Alle info die voorbijkomt wordt daardoor vaak slechts vluchtig bekeken. Zorg dus dat jouw video de essentie op een catchy manier weergeeft.

Speel in op het interactieve aspect. Daarvoor reiken Facebook-video’s je unieke mogelijkheden aan. Klik je op een video, bijvoorbeeld als je pauzeert of het volume wilt regelen? Dan vergroot het scherm en krijg je als kijker meer opties om te reageren. Of stel: je start een video, maar scrolt ondertussen toch verder over je startpagina, dan blijft het filmpje in de rechterhoek van je scherm gewoon verder afspelen. Zo blijf je prominenter in beeld. 

Facebook video

Je website: hét visitekaartje

Je website is meer dan een verzameling informatieve pagina’s over je dienst of product: het is het online uithangbord van je bedrijf. Om dat aantrekkelijk te maken, is video je beste vriend – zeker als je een webshop hebt.

 
Video verhoogt je kansen op conversie. Zo blijkt dat maar liefst 96% van de online gebruikers video’s nuttig vindt bij de aankoopbeslissing. Meer nog: Studie toont aan dat relevante videocontent klanten over de streep trekt om een bepaalde aankoop te doen. 

Mee met de Instagram-gekte

Het jongere broertje in de rij is Instagram, maar daarom zeker niet minder waardevol. Integendeel: Instagram is het medium bij uitstek voor het bereiken van een jongere generatie, en dat kan ook via video.

 • Post hier geen al te lange video’s. Gebruikers van dit platform hebben een hoge ‘scroll-neiging’. 
 • Vermijd video’s met slechte klank en lage beeldkwaliteit. Bezoekers van Instagram verwachten niet enkel kwalitatieve foto’s maar ook creatieve en inspirerende video’s. 
 • Ga voor first person storytelling, via Instagram Stories.  

Hou e-mail springlevend met one-to-one video’s

E-mail is anno 2019 verre van een nieuw medium. Maar video blaast het wel nieuw leven in.  Mailboxen worden dagelijks overspoeld met heel wat mails, en je mooi uitgewerkte productinfo dreigt verloren te gaan tussen tal van spamberichten. 

Denk daarom aan een one-to-one video. Met een direct message spreek je de geadresseerde persoonlijk en met zijn naam aan. Je legt hem als expert je product uit, alsof je voor hem staat of maakt een afspraak met hem. 

 • Hiervoor heb je geen groot budget nodig.
 • Het kan relatief snel gemaakt worden (er bestaan handige tools om split screen video’s te maken).
 • Persoonlijke en directe manier van communiceren met tonnen impact. 

Voor de hr / sales related business is dit zeker een interessante piste en een trend die we de komende maanden meer en meer zullen zien opduiken. 

Wat met LinkedIn?

Je vacatures sneller invullen? Dan ben je bij LinkedIn op het juiste adres. Plaats hier video’s die wat meer vertellen over je bedrijf: laat je werknemers als ambassadeurs aan het woord of film een directe oproep van je hr-verantwoordelijke. Overweeg om een creatieve hero-video te maken als je budget dit toelaat. Dat is videocontent met je bedrijf in de hoofdrol, die zo goed is dat ze viral kan gaan. 

Je kunt ook iets meer vertellen over een bepaald segment van je bedrijf. Ideaal om met je video een gericht doelpubliek aan te spreken.
Zo maakten we voor een klant 2 aparte video’s die een andere doelgroep moeten bereiken. Bekijk de recente case voor die klant hier

Altez video marketing

Conclusie

Video biedt dus oneindig veel mogelijkheden en hoort absoluut thuis binnen je marketingstrategie. Gebruik videocontent doordacht, met een langetermijnvisie in het achterhoofd. 

Wij denken graag met je mee over een videostrategie. Zo je wil schrijven we de scripts en maken we video’s. 

Succesvolle video marketing? Neem gerust contact met ons op. 

Fred Naessens
Online Marketeer
Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Tonen