
Voorkom kopzorgen bij je website migratie met deze SEO-checklist
In sommige gevallen merken we een daling in verkeer na de migratie van de website. Al de voorgaande website-optimalisaties lijken dan voor niets geweest te zijn en na een daling is het vaak tijdrovend om de reputatie van je webpagina’s opnieuw op te bouwen.
Wij geven je een checklist van zaken waar je zeker aan moet denken bij de migratie van je website, zodat je problemen kan voorkomen.
Vóór de migratie
- Sitemaps aanmaken & redirecten
Maak een sitemap met URL’s aan van zowel de oude website als de nieuwe website. Stel 301-redirects in voor oude URL’s zodat die op de juiste URL terechtkomen op de nieuwe website. Zo voorkom je dat bezoekers op een 404-pagina landen. Ook de ‘link juice’ (ranking score) vloeit door naar de nieuwe pagina. Als je dit niet doet, zal Google je nieuwe pagina’s vanaf 0 beginnen scoren.
- Betaald verkeer
Deze nieuwe URL’s moet je eveneens doorgeven aan diegene die jouw zoekmachine-advertising doet, zodat ook daar de URL’s geüpdatet worden. Indien je niet doet, kan dit voor een vertekend beeld zorgen in je Google Analytics. Anders verliest het betaald verkeer door de migratie de tracking en wordt het verkeer aan andere kanalen toegewezen.
- Nulmeting
Maak een annotatie in Google Analytics en verzamel de belangrijkste KPI’s op het moment van de migratie. Op deze manier kan je de impact van de migratie beter inschatten. Kijk niet enkel naar het verkeer en aantal conversies, maar hou ook rekening met rankings, indexatie en domein/pagina-autoriteit.

- Optimaliseer je 404-pagina
Als je een grote website hebt met veel content en webpagina’s is het altijd mogelijk dat er nog gebroken links of ontbrekende pagina’s zijn. Zorg daarom voor een duidelijke 404-pagina, eventueel met een overzicht van belangrijkste categorieën, een link naar de sitemap en eventueel een zoekveld zodat de bezoeker toch de inhoud kan terugvinden waar hij naar op zoek is.
- Tracking
Zorg ervoor dat je de trackingcode ook op elke pagina van de nieuwe website staat. Zo heb je direct een duidelijk beeld van de performantie van je nieuwe website in vergelijking met de oude website. Met deze tracking kan je na de migratie de evolutie blijven monitoren.Indien je conversies en funnels hebt ingesteld, moet je ook nakijken of de URL’s in de funnel nog up-to-date zijn. We raden ook steeds aan om een annotatie te maken op de dag van de migratie.
Na de migratie
- Externe links
Maak een lijst op van externe domeinen die naar je website linken en contacteer de webmasters van die websites om de link naar je website te updaten. Indien je een grote lijst hebt, raden we aan om te beginnen met de domeinen met de hoogste autoriteit. Op deze manier verlies je geen waardevolle score door de bezoekers langs verschillende redirects te leiden. - Test je redirects
Doe een steekproef op je redirects om te controleren dat de pagina’s correct geredirected worden naar de (nieuwe) pagina’s. Kijk ook na enkele weken na in Google of enkele van de nieuwe URL’s al geïndexeerd worden. - Monitor 404-pagina’s en gebroken links
Ga met een crawler doorheen je website om gebroken links of pagina’s direct op te vangen. Zo voorkom je mogelijke afstraffingen van Google.
Enkele dagen nadat de migratie voltooid is, kan je via Search Console mogelijke crawl errors en verbeteringen opvragen.

Via Google Analytics kan je ook zien welke pagina’s met een ‘pagina niet gevonden’-titel het meest bezocht werden. Op basis daarvan kan je eerst de belangrijkste foutpagina’s redirecten naar de correcte pagina op de nieuwe website.
- Impact meten
Hou je KPI’s in het oog gedurende de eerste weken na je migratie. Gebruik hiervoor de nulmeting die je vóór de migratie hebt opgemaakt. Gebruik Google Analytics om je verkeer en conversies in de gaten te houden. Merk je een daling in aantal bezoekers, onderzoek dan welke pagina’s de daling veroorzaken en zorg er voor dat de redirects juist staan.
Via Search Console kan je zien hoe de crawlers en bots van Google reageren op de migratie. Bekijk het aantal geïndexeerde pagina’s en kijk uit naar opmerkelijke veranderingen in de grafieken. Zorg er ook steeds voor dat je de nieuwe XML-sitemaps oplaadt zodat de bots de nieuwe pagina’s beter en sneller kunnen crawlen en indexeren.
Conclusie
Het is beter te voorkomen dan te genezen, en dat is zeker ook van toepassing bij een website-migratie. Wanneer Google je website afstraft na een ‘slechte’ migratie kost het vaak veel meer moeite om je website terug op niveau te krijgen.
Met de nodige planning en voorbereidingen kan je je website migreren zonder al te veel impact op je rankings en verkeer. Heb je hulp of advies nodig voor jouw website of lijkt dit te technisch voor jou?
Wij helpen je graag verder.