Het gezegde ‘het is niet wat je kent, maar wie je kent’ heb je zeker al gehoord. Je talenten, kwaliteiten en expertise alleen zullen je nooit ergens brengen zolang niemand weet dat je bestaat.

Netwerken is, in essentie, het onderhouden van contacten met anderen. Die ‘anderen’ zijn niet zomaar om het even wie. Je selecteert hen zorgvuldig en onderhoudt het contact om er ooit voordeel uit te halen. Verwacht niet dat het jou onmiddellijk iets oplevert, het is geen verkoop. Wel is het een uitstekende manier om verschillende doelen te bereiken. Het is daarom belangrijk om met je netwerk niet enkel bewust om te gaan, je moet ook aandacht schenken aan wie je in je netwerk wil en waarom. 

Hoe bouw je een sterk netwerk op? Hoe kan je het uitbreiden? In welke mate kan je ook online je netwerk onderhouden? In deze blog lees je er alles over.

De 3 belangrijkste netwerktips

1. Deel je netwerk op

Eerstegraads contacten zijn mensen die je kent, zij zitten al in je netwerk. Bij deze contacten mag je je niet focussen op verkopen. De focus moet liggen op het uitbouwen van een goede relatie. Eens zij jou vertrouwen, gaan zij op hun beurt hun netwerk met je delen.

Tweedegraads contacten zijn de contacten van de mensen die in jouw netwerk zitten. Het gaat om de personen die zij kennen. Om hen te kunnen bereiken, heb je je eerstegraads contacten nodig.

De vragen die je je moet stellen bij het uitbouwen van je netwerk, zijn de volgende:

  • Waarmee kan ik, of mijn netwerk, jou helpen?
  • Welke mensen ken jij die mij kunnen helpen?

 

2. Volg de netwerkcyclus

Netwerken_infogr

  • Wat kan je geven?

Toegang tot jouw contacten staat ongetwijfeld op nummer 1. Daarnaast kan je ideeën, ervaring en kennis delen. Deze kosten je niets en zijn voor je gesprekspartner van grote waarde.

  • Wat kan je vragen?

De kracht van een netwerk ligt in het vragen én krijgen van hulp. Door te vragen zet je mensen aan om je in contact te brengen met personen uit hun netwerk. Bij het netwerken is vragen vaak een drempel. Aarzel niet en durf!

  • Vergeet niet af te sluiten

Afsluiten doe je door te bedanken. Bedank je gesprekspartner voor zijn tijd, advies, contacten kennis,… Zo’n vorm van dank is ontzettend belangrijk voor het versterken van je relaties, vergeet dat daarom zeker niet.

 

3. Onderhoud je netwerk

Stel dat een nieuw contact je niet meteen iets opbrengt. Wat doe je dan ? Hou contact met hem, wie weet kan je dit contact later nog gebruiken om de link te leggen met de kennis van een nieuw contact.

Wees attent en laat ook iets van je horen wanneer je jouw netwerkrelatie niet nodig hebt. Denk maar aan verjaardagen, nieuwjaar, geboorte, huwelijk,…

Online Netwerken

Professionele social media-kanalen, zoals LinkedIn, zorgen ervoor dat online netwerken mogelijk wordt. Online leg je makkelijk een eerste contact. Het voordeel hiervan is dat je kan netwerken waar en wanneer je maar wil. Het is dan ook een goede tool om je bestaand netwerk te onderhouden en verder uit te breiden.

Sluit je aan bij verschillende groepen (op basis van sector, opleiding, interesse). Geef professionele feedback, maak je mening kenbaar wanneer bepaalde stellingen worden ingenomen en durf online vragen te stellen. Kortom, zorg dat je opvalt.

Let op: online netwerken is enkel een aanvulling op de persoonlijke ontmoeting. Begeef je niet enkel op online terrein, maar spreek je netwerkrelaties ook persoonlijk.

Tot slot : Let’s network

Weet dat je bij het netwerken niet ie-de-reen tot je netwerk kan rekenen. Alleen personen die jij wat te bieden hebt (nu of later) kan je toevoegen aan je netwerk. Carrièrebeurzen, congressen, seminars en borrels zijn uitstekende gelegenheden om te netwerken.

Een netwerkgesprek beginnen kan moeilijk zijn. Start het gesprek door iets over jezelf te vertellen. Licht je drijfveren en motieven toe.

En tot slot: Netwerken, zowel on- als offline, kost veel tijd en energie. Wanneer je er even geen zin in hebt, onthou dan dat het van grote waarde is om je doelen te bereiken.

Tot dan?

Ik ben alvast aanwezig op onderstaande netwerkbijeenkomsten. Tot dan!

Wanneer

Wat

Waar

9 september 2016 08h30-10h30

www.antwerp-netwerkmeetings.be

Lange Gasthuisstraat 20 2000 Antwerpen

20 september 2016 08h15 – 10h15

www.opencoffee-antwerpen.be

Groenenborgerlaan 16 2610 Wilrijk

 

Romina Battaglia
Bericht van

Romina Battaglia

Project Manager

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *