Usability en conversie-optimalisatie

Expert review

Om dingen voor elkaar te krijgen, vertrouwen je websitebezoekers op je navigatie, welke inhoud je gebruikt en hoe je alle functies weergeeft op je webpagina. Dus … hij kan maar beter makkelijk en gebruiksvriendelijk in elkaar zitten.

Wat is een expert review?

Een expert review is een methode waarbij een ‘usability expert’ (letterlijk: een gebruiksvriendelijkheidsexpert) nagaat hoe gemakkelijk mensen alles op je website kunnen vinden, waar ze precies verdwalen of waar ze minder goed in slagen. Je kijkt met een ‘expert review’ dus door de bril van een expert naar je website, die evalueert op basis van bestaande inzichten en ‘best practices’.

Werkt je website naar de verwachting van je doelgroep? Vinden ze snel en makkelijk de informatie die ze zoeken? Schept het ontwerp van je website vertrouwen in de oplossing die je biedt, en voelt dit betrouwbaar en relevant aan? Dat zijn vragen die je beantwoordt met een expert review.

Internationale standaarden

Internationale standaarden

In ‘t kort

Een expert review is een ‘audit’ naar gebruiksvriendelijkheid en gebruikerservaring van een website. Want is je website handig in gebruik? Dan zorgt dit voor een betere online ervaring én meer conversies. Een gecertificeerde UX Expert herbekijkt de inhoud, info en functies van je website met een checklist op basis van internationale standaarden.

 

Expert review

Hoe werkt een expert review?

Tijdens de review bekijken we je website/webshop of één of meerdere (campagne)pagina’s. De usability expert kan dan taken onderzoeken zoals: iets toevoegen aan het winkelmandje, lezen welke voordelen je service biedt en wat daarvoor te doen, inloggen in een account, ...

Op basis van die taken klikt de expert doorheen je website, en evalueert de indeling, de inhoud en functies totdat hij of zij de taak voltooit. Wat ziet de expert dan bijvoorbeeld?

  • De hoofdnavigatie is niet altijd beschikbaar, terwijl het de belangrijkste navigatie-optie is voor de meeste mensen.
  • Er is geen optie om naar ‘alle subcategorieën’ door te klikken, waardoor je niet alle mogelijkheden weergeeft.
  • Filters staan dubbel op deze pagina. Dat zorgt voor ‘keuzestress’ voor de bezoeker.

Met inzicht aan de slag

De inzichten die de expert uit de review haalt, worden verwerkt tot aanbevelingen. Die krijg je opgeleverd in een handige worksheet. Neem nu het voorbeeld van de hoofdnavigatie die niet altijd beschikbaar is.

De richtlijn is dan: hoofdcategorieën van producten worden altijd in de hoofdnavigatie verwacht. Bezoekers gebruiken deze om hun huidige positie te weten, maar ook om gemakkelijk (terug) naar andere secties te navigeren.

En de aanbeveling: vermijd het gebruik van de ‘sticky’ navigatie op de productpagina’s. Doe je dat wel? Zorg dan dat (een referentie naar) de hoofdcategorieën beschikbaar is.

"Making every page or screen self-evident is like having good lighting in a store: it just makes everything seem better."
Steve Krug
Don't make me think

Wat leveren de aanbevelingen je op?

Outside view
Waarschijnlijk kijk je elke dag naar je website. Het is moeilijk om op die manier objectief te blijven. Wij kijken met een paar frisse ogen. Frisse en, ja, kritische ogen.

Experts in usability en conversie-optimalisatie
Onze experts analyseren al jaren kleine en grote websites en webshops. Al die ervaring kruipt in de beoordeling van je website in functie van meer leads en conversies.

Snelste en goedkoopste methode
Van alle optimalisatiemethoden is een deskundige websitebeoordeling de snelste en goedkoopste. Als het wordt gedaan door ervaren experts (en dat zijn wij ook), biedt het veel waar voor je geld.

De expert review in vier stappen

  1. Initiële review: de usability expert identificeert prioriteiten en/of probleemgebieden in samenwerking met stakeholders.
  2. Bespreken testplan: referentie voor aanpak, doelstellingen en focus, doelgroep en mogelijke testscenario’s.
  3. Uitvoeren expert review: website doorlopen en pijnpunten oplijsten.

Verwerking: data analyseren en verwerken. Aanbevelingen formuleren en presentatie opmaken.

Dit mag je van ons verwachten

Opleverdocumenten en inzichten
Je krijgt een duidelijk testplan met aanpak, doelstellingen en testscenario’s. De rapportage en analyse gieten we in een presentatie, zodat je alles makkelijk terugvindt. En ook de aanbevelingen en prioriteiten nemen we hierin op.

Communicatie en overleg
Natuurlijk valideren we eerst de doelstellingen en het testplan, alvorens we starten. Maar we zorgen ook voor tussentijdse statusupdates en voortgangbewaking. Zo ben je constant op de hoogte én gerust. Aan het einde van de review vertellen we je alles in een overzichtelijke eindpresentatie. 

UX en CRO referenties

UX en CRO referenties
Ook nood aan een expert review?

Contacteer ons